"Njegoš" u Kotoru može se smatrati sljedbenikom  osnovne škole koju je Kotor imao prije sedam vjekova (naravno, te škole nisu imale karakter današnjih).

Kao osmogodišnja (osmorazredna), formirana je školske 1957/58. god. kada su viši razredi izdvojeni iz Kotorske gimnazije. Škola je pokrivala područje (u ono vrijeme) grada Kotora i naselja Dobrota, Orahovac, Škaljari i Kavač.

U novoj funkcionalnoj zgradi nastava je počela 01.09.1974. god. mada je zvanično otvorena 25.05.1973.god.

OŠ "Njegoš" u Kotoru je najstarija i najveća škola u opštini Kotor. Iz njenih đačkih klupa stasali su mnogi umjetnici, naučnici, sportisti, privrednici. Škola je nosilac najvećih društvenih priznanja: nagrada Oslobođenja Kotora, Kurir Jovica, najveće nagrade iz oblasti prosvjete i nauke Oktoih. Tradicija dobrih rezultata u radu učenika i nastavnika se nastavlja i ogleda se u brojnim osvojim nagradama i priznanjima na raznim takmičenjima i konkursima.

Škola ima centralnu zgradu u užem centru grada (Benovo bb) i područno odjeljenje škole  u naselju Škaljari.

Jedan dio vaspitno-obrazovnih zadataka škola može realizovati korišćenjem objekata ili usluga organizacija ili ustanova koje se nalaze u našem mjestu: Kulturni centar, galerije, Pomorski muzej, Muzička škola, Radio Kotor, objekti Sportskog centra i dr.

Škola, naravno, računa i na mogućnosti uključivanja saradnika (ljekara, logopeda, socijalnih radnika), roditelja i građana u realizaciji vaspitno – obrazovnih aktivnosti, naročito u realizaciji programa zdravstvenog, ekološkog vaspitanja, profesionalne orijentacije, kulturno-umjetničkih dešavanja.

Nastava u OŠ “Njegoš” se odvija u dvije funkcionalne zgrade i fiskulturnim salama. Obje školske zgrade redovno se održavaju uz nastojanje da se stvori što prijatniji ambijent za rad učenika i nastavnika.

 

ministarstvo-prosvjete
 
opstina-kotor

logo-skol-C13

banner-donji

Go to top